HTML

Magyarítás - Nyelvújítás a XXI. században

A blog célja, hogy magyar szavakat, kifejezéseket keressünk a népszerű idegen (akár magyartalan) szófordulatok helyett,

Friss topikok

  • magyarito: @64lander: igazad van, szeretünk spórolni, de azért az is gyakran előfordul, hogy egy új eszköznek... (2009.12.07. 01:20) Blog helyett

Linkblog

Levelet kaptam...

2009.12.07. 02:00 magyarito

Előző bejegyzésem kapcsán felmerült (köszönhetően 64landernek), hogy előfordul, hogy új fogalmakat, eszközöket egy korábban is használatos szóval illetünk. Ilyen például az autó keréke, amit keréknek hívunk, ugyanúgy mint a kocsi (szekér) kerekét. Vagy a mobiltelefon, amit már gyakran nevezünk csak telefonnak. De ilyen a digitális fényképezőgép, ami elé szintén nem tesszük oda a digitális jelzőt, mert felesleges.

Na de mi a helyzet az elektronikus levelezéssel. Mondjuk-e azt, hogy: "Elküldtem a levelet.", vagy "Írj levelet!", ha e-mailről van szó? Nos, a levelezőprogramok (szolgáltatások) szerint igen, ugyanis ilyen menüpontok szerepelnek bennük: Bejövő levelek, Levélírás... Azonban én azt tapasztalom, hogy az életben nem használjuk így, pedig akár tehetnénk is (hasonlóan az SMS helyett lehetne üzenet, de ez megér egy külön bejegyzést is).

Tehét most konkrét javaslattal is előállok: e-mail helyett legyen levél.

Szólj hozzá!

Címkék: levél e mail

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaritas.blog.hu/api/trackback/id/tr151579428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása