HTML

Magyarítás - Nyelvújítás a XXI. században

A blog célja, hogy magyar szavakat, kifejezéseket keressünk a népszerű idegen (akár magyartalan) szófordulatok helyett,

Friss topikok

  • magyarito: @64lander: igazad van, szeretünk spórolni, de azért az is gyakran előfordul, hogy egy új eszköznek... (2009.12.07. 01:20) Blog helyett

Linkblog

Blog helyett

2009.11.30. 22:56 magyarito

Legyen a blog az első szó aminek hadat üzenünk, ha már egyszer ez egy blog.

Rögtön fel is merül, hogy nevezhetnénk akár webnaplónak is, azonban szerintem nem igazán adja vissza a jelentését, ráadásul a webnapló is csak félig magyar.

Nos, ez is könnyen megoldható, nevezzük világhálónaplónak, csak erről meg a nyaktekerészati mellfekvenc jut az eszembe, azaz hogy kicsit hosszú.

Szóval várom az ötleteket!

2 komment

Címkék: blog

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaritas.blog.hu/api/trackback/id/tr411565222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

64lander 2009.12.05. 09:39:30

Sok sikert a bloghoz .... ööö webnaplóhoz. Vagy mihez?

Szerintem nem szükséges a az ember által alkalmazott eszközök új formájának megjelenésével új elnevezést is adni azoknak. A nyelv szeret spórolni: keréknek hívjuk a szekér kerekét és az autóét is. Térnyerése után a mobiltelefont is csak telefonnak hívjuk a hétköznapokban.

A javaslatom tehát: NAPLÓ.

magyarito 2009.12.07. 01:20:14

@64lander: igazad van, szeretünk spórolni, de azért az is gyakran előfordul, hogy egy új eszköznek az elnevezésére egy idegen nyelvből átvett szót alkalmazunk. Azonban ha már így van, szerintem mindenképp szükséges, hogy legalább alkalmazkodjon a nyelvünkhöz az adott szó. Például nem szeretjük a szó eleji mássalhangzó torlódást, így lett a schola latin szóból iskola (érdekes, egyébként, hogy ugyanilyen úton lett a finn nyelvben koulu az iskola). Tehát a blogból is lehetne log vagy iblog vagy eblog, esetleg elog (akár e mint elektronikus). Vagy már nem zavar senkit a mássalhangzó torlódás?
süti beállítások módosítása